Skvelý Lukáš Lacko zdolal Dancevica, je vo finále

19.11.2011 Bratislava

Semifinálové výsledky:

Lukáš Lacko (SR) - Frank Dancevic (Kan.) 4:6, 7:5, 6:0 za 114 minút
Ričardas Berankis (Litva) - Lukáš Rosol (ČR-4) 3:6, 6:0, 7:6 (2) za 113 minút Lacko sa vo finále postaví proti Berankisovi

Lacko bude v nedeľu o 14.00 h bojovať o singlový titul s Litovčanom Ričardasom Berankisom (108.). Bývalý líder juniorského poradia premohol v semifinále Čecha Lukáša Rosola 3:6, 6:0, 7:6 (2), odvrátil štyri mečbaly. Pôjde o premiérový vzájomný súboj.

Päťnásobný štvrťfinalista z hlavnej profesionálnej úrovne Lacko už má istotu 65 bodov do renkingu, v ktorom figuruje na 133. pozícii, a šeku na 7200 eur. Šampión si odnesie 110 bodov a 12 250 eur.

Lacko má po sobote proti Dancevicovi skóre 3:2. Minulý týždeň ho zdolal na challengeri v talianskom Ortisei 6:4, 7:6 (4), teraz na to dokázal nadviazať. Vlani prekonal Dancevica v bratislavskom 1. kole 4:6, 6:3, 6:4.

Niekdajší 60. hráč renkingu Lacko hrá na tomto podujatí už ôsmy raz. V prvých piatich prípadoch sa lúčil hneď v 1. kole, predvlani sa musel zmieriť so semifinálovou prehrou s Nemcom Michaelom Berrerom (v piatok sa mu revanšoval vo štvrťfinále), minulý rok medzi najlepšími šestnástimi podľahol rakúskemu veteránovi Stefanovi Koubekovi, neskoršiemu finalistovi. V tejto sezóne sa ešte predstaví na challengeri v Helsinkách. Slovenskí víťazi

Turnaj Slovak Open má zatiaľ štyroch domácich víťazov: postupne sa radovali Karol Kučera (2001), Dominik Hrbatý (2005), Michal Mertiňák (2006) a Martin Kližan (2011), posledný menovaný dal tento týždeň prednosť challengerovým Masters v brazílskom Sao Paule.
 
BRATISLAVA 19. novembra (WEBNOVINY) - Domáci tenista Lukáš Lacko postúpil do finále dvojhry na medzinárodných otvorených majstrovstvách SR pod názvom ATP Challenger Tour Slovak Open v Bratislave (14. - 20. novembra, dotácia 85 000 eur, tvrdý povrch Premier Latex-Ite v NTC).

V sobotňajšom semifinále zvíťazil nad takisto nenasadeným Kanaďanom Frankom Dancevicom za 114 minút zaslúžene 4:6, 7:5, 6:0.

O jedno kolo zlepšil svoj predvlaňajší miestny rekord, siaha po piatom titule z takejto úrovne. Naposledy sa radoval 25. septembra v tureckom Izmire.

Lacko sa v sobotu ešte predstaví po boku Čecha Jana Hájka vo finále štvorhry proti českému páru Lukáš Rosol, David Škoch.

Lacko v Sibamac aréne pred približne 1500 divákmi stratil servis hneď na 0:1 a sám potom frustrujúco nezužitkoval ani jeden z dovedna desiatich brejkbalov v troch rôznych gemoch, pričom v šiestej hre so siedmimi zhodami mal šesť príležitostí preraziť servis 27-ročného Dancevica, 174. vo svetovom rebríčku (bol však už aj na 65. priečke). V druhej časti nestačil hostiteľovi náskok 3:0 po brejku v druhej hre forhendovým obhodením, keď už sa zdalo, že Lacko sa pohrúžil do zápasu a nadýchol k obratu. Za stavu 3:1 stratil 24-ročný piešťanský rodák servis z náskoku 30:0.

V jedenástom geme Lacko takmer pochodil ešte horšie - viedol totiž 40:0, ale Dancevicov parádny lob znamenal zhodu a Slovákov prepálený bekhend v dlhej výmene brejkbal, čiže zároveň akýsi malý mečbal. Lacko však pohľadom dotlačil ďalší rivalov lob za čiaru a následne sa predsa len dostal na 6:5. Učebnicovým "prasiatkom" z returnu sa potom prebojoval k setbalu a nábehom k sieti po sérii aktívnych forhendov vyprovokoval Dancevica k chybe pri pokuse o obhodenie - 4:6, 7:5.

Lacko neochaboval, Dancevic citeľne. Už sa čoraz viac iba zúčastňoval výmen a reagoval, sám však tvoril minimálne. V dlhých výmenách kopil chyby. Slovák v druhom geme dosiahol brejk nádhernou kombináciou bekhendu popri čiare a forhendu do protipohybu. Za stavu 0:3 si Kanaďan nechal ošetriť chrbát, ale nevyhol sa brejku na 0:4 a bolo v podstate rozhodnuté.
 

Vyberte región